×

Yapay zeka nedir yapay zeka mühendisliği nedir? Ne iş yapar çalışma alanları nelerdir?

  • 29.01.2024 23:13
  • Yapay Zeka
Son günlerde geleceğin meslekleri aramasında Yapay Zeka ve Robotik mühendisliği aramaları gündeme gelince sizler için bu mesleği araştırtık. Keyifli okumalar.

Yapay zeka nedir yapay zeka mühendisliği nedir? Ne iş yapar çalışma alanları nelerdir?

Son yıllarda yazılım ve robotik alanlarındaki ilerleme ile dilimize pelesenk olan yapay zeka terimi her ne kadar yeni bir buluş olarak merak uyandırsa da aslında yapay zekanın insanlık hayatındaki yeri insanlık hayatıyla yaşıt denilebilir. Tarih boyunca doğada bulunan enerji sağlayıcı güçler olan akarsular, rüzgarlar sayesinde hareket eden yel ve su değirmenleri , buharla çalışan trenler , yapay zeka örneklerinden sayılabilir. Rüzgar ve su yardımıyla değirmenin dönüş hızı nasıl artırılıp yavaşlatılabiliyorsa buhar şiddetiyle trenin gidiş hızı da ayarlanabiliyordu. Her ne kadar çalışma alanı kısıtlı olsa da insan hayatını kolaylaştırmayı sağlaması açısından başyapıt örneklerden diyebiliriz.

Yakın tarihimize baktığımız zaman kullandığımız; cep telefonları , bilgisayarlar, arabalar, küçük ev aletleri, televizyonlar beyaz eşyalar kısacası mekanizması olan her şeyde yapay zeka mevcuttur. İnsan davranışını taklit etmek için yapılan makineler, ya insanlar için çok zor olan ya da bizim yapmak istemediğimiz görevleri tamamlıyor. Bu sebeple gelecekte yapay zekanın insanların işlerini elinden alacağı konusunda ciddi tartışmalar yapılmakta. Oysaki yapay zekanın arkasında yapay zeka üreten topluluk olduğu unutulmakta, yapay zeka mühendisleri.

Yapay zeka mühendisliği nedir ?

Yapay zeka mühendisliği , belirli görevleri tamamlayabilen veya belirli hedeflere ulaşabilen akıllı sistemler oluşturmak için sistem mühendisliği ilkelerini, yazılım mühendisliğini, bilgisayar bilimini ve insan merkezli tasarımı birleştirme sürecidir.

Yapay zeka mühendisliğini daha iyi açıklamak için yapay zeka mühendislerini veya akıllı makinelerin arkasındaki bazı kişileri tartışmak önemlidir. Yapay zeka mühendisleri, akıllı makineler oluşturmak için büyük miktarda veriyle çalışır. Gelişmiş algoritmalar bankacılık, ulaşım, sağlık ve eğlence dahil tüm sektörlerdeki işletmelere yardımcı olur. Yapay zeka, tıp merkezlerinde sanal asistanların, akış hizmetlerinin, otomatik sürüşün ve kritik teşhislerin ardındaki çığır açıcı teknolojidir.

Yapay zeka mühendisliği akıllı evler, akıllı iş yerleri akıllı üretim bantları vs. gibi yüzlerce örnek verilebilecek insan hatını kolaylaştıracak olan cihazların hayal aşamasından üretim ve deneyimleme aşamasına kadar komplike bir süreci şekillendirmektir.

Yapay Zeka Mühendislerinin çalışma alanları nelerdir ?

Yapay zeka mühendisleri , iş öngörüleri elde etmek için makine öğrenimi algoritmalarını ve derin sinir ağlarını kullanarak yapay zeka modelleri oluşturur .

Yapay zeka mühendisleri, şirketleri başarıya yönlendirebilecek değerli verilere sahip oldukları için sektörlerde önemli bir role sahiptir. Finans sektörü sahtekarlığı tespit etmek için yapay zekayı kullanırken, sağlık sektörü de ilaç keşfi için yapay zekayı kullanıyor. İmalat sektörü tedarik zincirini yeniden şekillendirmek için yapay zekayı kullanıyor ve işletmeler bunu çevresel etkileri azaltmak ve daha iyi tahminler yapmak için kullanıyor. Yapay zeka mühendisleri geliştirdikleri robotik veya yazılımsal uygulamalarla işleyişi kolaylaştıracak temel çözümler sağlar.

Bir Yapay Zeka Mühendisinin Sahip Olması Gereken En Önemli Beceriler Nelerdir?

Bir yapay zeka mühendisinin bilgisayar bilimi ve aşağıdakileri içeren diğer bilgiler konusunda bir temele sahip olması gerekir:

Programlama becerileri

Nöral ağlar

Veri Bilimi

İstatistik ve olasılık

Veri Mühendisliği

Keşif amaçlı veri analizi

Etkili iletişim becerileri, liderlik yetenekleri ve diğer teknolojilere ilişkin bilgi gibi diğer genel beceriler, yapay zeka mühendislerinin başarıya ulaşmalarına yardımcı olur. Yapay zeka mühendislerinin çalışabileceği diğer yıkıcı teknolojiler arasında blockchain, bulut, nesnelerin interneti ve siber güvenlik yer alıyor. Şirketler, iş modellerini anlayan ve iş hedeflerine ulaşmaya katkıda bulunan mühendislere değer verir. Sonuçta, uygun eğitim ve deneyimle yapay zeka mühendisleri üst düzey pozisyonlara ve hatta C düzeyindeki rollere ilerleyebilirler.

Ülkemizde hangi üniversitelerde yapay zeka mühendisliği programı bulunmaktadır ?

Ülkemizde 2’si devlet 3’ü vakıf üniversite olmak üzere toplam 5 üniversitede yapay zeka mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıdadır.

ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Başka haber bulunmuyor!

SİTE MENÜ