×

Meslek seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir ?

  • 28.01.2024 20:27
  • Eğitim
Hayatımızın en önemli kararlarından biri meslek seçimidir. Bu sebeple tüm yaşantımızı ilgilendirecek olan bir kararı alırken ne yapmalıyız. Sizler için derledik.

Meslek seçimi, hayatınızın en önemli kararlarından biridir. Sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz ve yetenekli olduğunuz bir mesleği seçerseniz, hem mutlu hem de başarılı olabilirsiniz. Ülkemizde maalesef meslek seçimi hayalleri gerçekleştirmekten ziyade geçim sıkıntısının yönlendirmesi ile gerçekleşmekte ve yıllarca sevmediği mesleği yapan bireylerin orta yaşa geldiği zaman keşke şu mesleği yapsaydım pişmalığı yaşamasına neden olmaktadır. 

 

Biraz siyasi serzeniş olacaktır belki ama yıllardır gelen Milli Eğitim Bakanları eğitim müfredatından yakınmış olsa da maalesef elle tutulur herhangi bir eğitim reformu üretememişler, ülke gençliği bölümünü okudukları hiçbir mesleği icra edememiştir. Dileriz bu yazının yayınlandığı tarihten sonraki süreçte durum değişir ve gelecek nesiller istediği sevdiği mesleği icra edebilir. Meslek seçimi yapmak, bir ideal oluşturmak ve o idealin peşinden gitmek her ne kadar bireyin kendisini ilgilendiren konu olarak görünse de doğrudan toplumu da ilgilendiren bir konudur. Şöyle ki işini severek yapan yorulmaz. 

Meslek seçimi dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de ilkokul yıllarından itibaren aile yönlendirmesi ile de yapılabilmektedir. Bu sebeple meslek seçimi yaparken nelere dikkat etme hususunda uzmanların görüşlerini sizler için derledik.

Eğer lise yıllarındaysanız ve gelecek kaygısı duyuyorsanız bu yazı dizisini okuduktan sonra uygulayacağınız yöntemlerle kaygılarınızdan bir nebze de olsa kurtulmuş olacaksınız. Bu sebepten yazıyı sonuna kadar okuyunuz. 

Meslek belirlemek için ; 

Öncelikle kendinizi iyi tanıyın. Nelerden hoşlandığınızı, neler yaparken keyif aldığınızı, hangi alanlarda başarılı olduğunuzu, hangi yeteneklere sahip olduğunuzu belirleyin. Bu sayede ilgi alanınıza uygun meslekleri daraltabilirsiniz.

Sonra meslekleri araştırın. Mesleklerin ne iş yaptıklarını, hangi eğitimleri gerektirdiklerini, hangi koşullarda çalıştıklarını, ne kadar gelir elde ettiklerini, iş bulma olanaklarını, gelecek vaat ettiklerini öğrenin. Bu sayede mesleklerin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırabilirsiniz.

Seçmiş olduğunuz meslek ile ilgili eğitim argesinde bulunun. Şayet ilgi duyduğumuz meslekle ilgili alabileceğiniz eğitim yaşını geçmiş olabilirsiniz, bu sebeple ücretli veya ücretsiz sertifika kurslarını araştırın. Unutmayın ki bir meslekle ilgili sertifika sahibi olmak o mesleği icra eden iş yerlerinde üniversite okumuş anlamına gelmektedir. 

Daha sonra meslekleri deneyimleyin. İlginizi çeken mesleklerle ilgili staj, gönüllü çalışma, gözlem, röportaj gibi fırsatlar arayın. Bu sayede meslekleri daha yakından tanıyabilir, gerçek hayatta nasıl olduklarını görebilirsiniz.

Sizi nelerin mutlu ettiğini keşfedin: Meslek seçerken en önemli nokta, hayatınız boyunca keyifle yapabileceğiniz bir iş bulmaktır. Bunun için kendinizi iyi tanımalı ve hayallerinize kulak vermelisiniz.

Mesleğinizin maddi karşılığını öğrenin: Meslek seçimi sırasında, ileride yapacağınız işten ne kadar kazanabileceğinizi bilmelisiniz. Bu konuda hem ülke içindeki hem de yurt dışındaki iş imkanlarını araştırmalısınız.

Mesleğiniz için gerekli eğitim koşullarını belirleyin: Meslek seçimi yaparken, o mesleği yapabilmek için hangi eğitimleri almanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Eğitim süreçleri hem zaman hem de para açısından önemli bir yatırımdır.

Mesleğinizin çalışma saatlerini ve seyahat gereksinimlerini bilin: Meslek seçimi yaparken, o mesleğin size uygun bir çalışma temposu ve özel hayat dengesi sağlayıp sağlamadığını görmelisiniz. Bazı meslekler çok yoğun, uzun ve seyahatli bir çalışma hayatı gerektirir.

Mesleğinizin geleceğini öngörün: Meslek seçimi yaparken, o mesleğin önümüzdeki yıllarda nasıl bir gelişim göstereceğini ve iş dünyasındaki karşılığını tahmin etmeye çalışmalısınız. Bazı meslekler teknolojik değişimler nedeniyle ortadan kalkabilir ya da yeni meslekler ortaya çıkabilir.

Mesleğinizin sosyal hayattaki etkisini değerlendirin: Meslek seçimi yaparken, o mesleğin toplum tarafından nasıl algılandığını ve size nasıl bir prestij sağladığını düşünmelisiniz. Bazı meslekler önyargıya maruz kalabilir ya da saygınlık kazandırabilir.

Son olarak kurumsal olmayan firmalarda kariyer yapabileceğiniz düşüncesine kapılmayın. Şimdiden iyi çalışmalar.

Başka haber bulunmuyor!

SİTE MENÜ